De entertainmentindustrie is niet vreemd aan controverses en schandalen, maar als het aankomt op Talpa’s “Massa is kassa” van Peter Gillis, kan het er bijzonder troebel aan toe gaan. De beruchte schurk blijft ondanks zijn dubieuze reputatie zijn plaats op het podium behouden. Nu Nicol Kremers echter een aanklacht wegens mishandeling tegen Gillis heeft ingediend, wordt de ernst van de situatie steeds duidelijker en rijst de vraag hoe lang Peter nog op TV te zien zal zijn.
Nicolleke, zoals ze liefkozend genoemd wordt, heeft Sébas Diekstra in de arm genomen, een bekende specialist in slachtoffer- en nabestaandenrecht. Geen lichtvaardig besluit, maar een krachtig signaal dat ze serieus genomen wil worden. Diekstra heeft in het verleden belangrijke zaken behandeld, waaronder het Voice-schandaal rond Jeroen Rietbergen en spraakmakende misdrijven zoals de tragische zaken van Ivana Smit, Sharleyne en Anne Faber.
Vastbesloten om gerechtigheid te behalen
Door Diekstra aan te nemen laat Nicol zien dat ze vastbesloten is om gerechtigheid na te streven, en terecht. De entertainmentindustrie heeft een lange geschiedenis van het door de vingers zien van wangedrag, vooral als het gaat om degenen die het grote geld binnenhalen. Deze “the show must go on” mentaliteit mag echter niet ten koste gaan van elementair menselijk fatsoen.
Gillis’ vermeende aanval op Nicolleke staat niet op zichzelf. De vakantieparkmagnaat heeft een geschiedenis van denigrerende en beledigende opmerkingen, vaak aan het adres van vrouwen. Desondanks heeft hij zijn rol als televisiepersoonlijkheid en zakenman mogen voortzetten, zonder schijnbaar repercussies. Dit roept de vraag op waar we de grens trekken? Moeten we doorgaan met het geven van een platform aan mensen die keer op keer hebben laten zien dat ze er niet geschikt voor zijn? Is “Massa is kassa” een goede rechtvaardiging om individuen als Gillis in hun rol te laten blijven?
Vakantieparken sluiten een voor een
Gillis kreeg vorige week op zakelijk gebied ook al een tegenslag te verwerken. Een Belgische rechter bepaalde namelijk dat hij een van zijn vakantieparken, in Lommel, binnen 12 maanden geheel moest ontbinden en verlaten. Het lijkt het er langzaam op dat aan het imperium van Gillis, langzaam een eind komt.