Je hebt een drone gekocht of wil er binnenkort één kopen. Maar voor je de lucht in gaat, wil je graag weten hoe je dit het meest veilig kunt doen en hoe je de mooiste beelden kunt maken. Lees daarvoor de onderstaande tips van professionele drone-vliegers.
Algemene tips voor het vliegen met een drone
- Verdiep je in de wet- en regelgeving van de locatie waar je vliegt. Je mag namelijk niet zomaar overal opstijgen met je drone. Op sommige plekken is dat verboden of aan regels gebonden. Hou je je daar niet aan, dan kan je dat hoge boetes opleveren, kan je drone in beslag worden genomen of kan je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.
- Blijf met je drone weg bij dieren en bij vogels in het bijzonder. Ze kunnen behoorlijk schrikken van je drone met verstrekkende gevolgen. Gewoon niet doen.
- Ga niet in de buurt van mensen vliegen en al helemaal geen mensenmassa. Als iemand je drone op zijn hoofd krijgt, kan dat lelijke verwondingen geven, snijwonden, hersenschuddingen etc. Dat kan je vervolgens weer schadeclaims, juridische procedures, in beslag name van je drone opleveren. Daar zit niemand op te wachten toch? Daarom: vermijd plekken waar mensen zijn.
- Besteed tijd aan je voorbereiding voor het vliegen: is je batterij opgeladen? Zitten de propellers goed vast, is de drone goed gekalibreerd en werkt het GPS signaal?
- Hoe graag je misschien ook wil vliegen: ga niet met je drone de lucht in bij regen, harde wind, kou of mist. Je drone is een elektrische gadget en elektra en water zijn geen vrienden. Mist bestaat uit hele kleine waterdruppels: ook geen goed idee dus. Harde wind zorgt voor een verhoogde kans op ongelukken en raden we om die reden ook af. Tenslotte: realiseer je dat een koude temperatuur een negatief effect op je batterij heeft.
Zo krijg je de beste beeldkwaliteit met je drone
- Vlieg rustig: vermijd scherpe en onverwachte bewegingen met je controller. Dat levert enerzijds een rustiger beeld op, maar het verkleint bovendien de kans op crashen.
- Stel voor je gaat vliegen de instellingen (settings) van je drone aan. Bijvoorbeeld de ISO-waarde (afhankelijk van de hoeveelheid daglicht), de witbalans en het beeldformaat. Het is af te raden om bij videopnames de optie automatische ISO-waarde te selecteren, omdat je dan vaak te veel verschil zal terugzien.
- De beste videobeeldkwaliteit krijg je in 4K. Dit vraagt echter ook de meeste opslagruimte.
- De beste fotobeeldkwaliteit krijg je in RAW-kwaliteit. In de nabewerking kun je vervolgens ze naar je wens bewerken.
- Vlieg niet te hoog: enerzijds is dit niet toegestaan, anderzijds verlies je daarmee veel details op je beeld en dat doet de kwaliteit geen goed.
- Denk na over de hoek van de camerarichting. Het is vaak standaard om de camera grotendeels naar voren gericht te hebben, maar het kan ook een mooi effect hebben om de camera juist achterwaarts te laten filmen, of juist recht naar beneden. We raden je echter af om tijdens het vliegen de hoek te wijzigen. Hiermee worden beelden sneller minder scherp.
- Kies bewust je vertrekpunt: vlieg vanaf dit punt recht naar boven, naar voren of naar achteren. Dit geeft vaak een heel gaaf en mooi stabiel beeld. Wat ook juist leuk kan zijn, is om rond een object of plek te cirkelen. Hiervoor is het aan te raden om te zorgen voor een soepele, wendbare besturing.
- Ga vliegen in het Gouden Uur: dit is het uur na zonsopkomst en voor zonsondergang. Op deze momenten geeft de zon de omgeving een ‘gouden gloed’, wat een prachtig effect heeft op je beelden.
Tips om zo lang mogelijk te genieten van je drone
- Het klinkt vanzelfsprekend, maar we weten allemaal dat je het niet altijd doet: lees eerst de handleiding of gebruiksaanwijzing voor je gaat vliegen met je drone. Daar lees je belangrijke waarschuwingen en eigenschappen van je drone en dat kan je vervelende ongelukjes besparen. Verdiep je bijvoorbeeld in de Return To Home-functie, zodat je weet hoe je deze activeert.
- Ga de eerste keren dat je vliegt met je nieuwe drone naar een rustige, toegankelijke en veilige plek. Zo kun je goed voelen hoe je drone reageert, stuurt en enkele manoeuvres uitproberen. Doe je dit op een drukke plek met veel obstakels, dan is de kans groter dat je de controle verliest en je drone landt op een plek die je niet wil, met alle vervelende gevolgen van dien.
- Ook als je al wat geoefend bent met het vliegen met je drone, is het raadzaam om een route te kiezen met zo weinig mogelijk obstakels. Van veel drones wordt gesteld dat ze zelf een optie hebben om obstakels te vermijden, maar dit geeft je geen garantie voor als het mis gaat.
- Kies een drone met de functie Return To Home (RTH) en gebruik deze functie. Zo vliegt je drone zelf terug naar de plek waar je hem hebt laten opstijgen.
- Start elke vliegsessie met een ‘opwarm moment’. Laat de drone circa 30 seconden boven de grond zweven. Zo kun je tijdig zien of er eventuele problemen zijn. Doe je dit niet en blijken er dan problemen, dan valt je drone mogelijk van tientallen meters naar beneden en is de schade gegarandeerd veel groter.
- Check je batterijpercentage geregeld. Natuurlijk is het verleidelijk om lekker te gaan vliegen, maar de realiteit is dat de meeste drones zo’n 10 á 30 minuten op een accu kunnen vliegen. En je wil natuurlijk niet hebben dat je drone op enig moment uit de lucht valt omdat hij niet tijdig en rustig op de plek van opstijgen heeft kunnen bereiken.
- Wees niet eigenwijs of stoer door omgekeerd te willen vliegen. Dat is gewoon lastiger besturen. Zeker voor beginners is dit zeer af te raden. Omgekeerd vliegen vergroot de kans op crashen.
Tenslotte: zo koop je een drone met de beste prijs/kwaliteitverhouding
Zowel het gebruiksgemak, de duur van een vliegsessie en de beeldkwaliteit worden doorgaans bepaald door de drone die je aanschaft. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welke drone je koopt.